10 motive de ce oamenii nu fac sport

Campionii nu se nasc în sălile de sport. Campionii sunt făcuţi din ceea ce au mai adânc sădit în ei: o dorinţă, un vis, o chemare. Muhamed Ali

0 Comments

Te-ai întrebat vreodată de ce ne este greu să facem sport chiar dacă știm că sportul este atât de benefic pentru sănătate și longevitate ?

În continuare vei afla cele mai populare convingeri limitative despre sport care te împiedică să-ți transformi corpul și să obții cea mai bună forma din viața ta.

Unul dintre prietenii mei cei mai buni este programator. De obicei discutăm diferite chestii despre proiectele pe care le face sau chiar despre pescuit (este un mare iubitor de feeder). 

Recent i-am trimis un mesaj ca să-i spun că vreau să ne vedem fără nici un motiv. Așa pur și simplu. 

La scurt timp mi-a răspuns că nu poate ieși în oraș. Stă doar în casă… Dacă doresc să ne vedem, atunci să mă duc eu la el în cealaltă parte a orașului.

Zic OK, vin în 30 minute.

Pe drum mă tot întrebam, ce a pățit, ce s-a întâmplat oare…? Nu mai vorbisem de aproximativ o lună, și mi se părea puțin straniu.

Ajuns la el, am aflat că recent ieșise din spital. Nu am înțeles exact care este cauza, deoarece nici el nu știa mare lucru… Totul a început de la o mică răceală care a ajuns să dea complicații la inimă (nu e vorba de COVID). Nu puteam să cred așa ceva, dar situația era destul de gravă pentru el.

Am reușit să aflu că din cauza modului statornic de viață și a ultimilor 5 ani de lucru pe scaun în birou, ia scăzut mult imunitatea. 

Organismul lui a devenit slab și a început să piardă lupta chiar și cu viruși sezonieri la care un om obișnuit de regulă este imun și se descurcă fără ajutor din exterior.

Îmi amintesc cum de nenumărate ori, înainte de acest incident i-am recomandat prietenește să iasă măcar din când în când la alergat dimineața, să facă niște flotari, tractiuni și alte exerciții simple care nu implică mai mult de 15 – 30 min pe zi.  

Nu se cere mare efort fizic și nici nu-ți consumă mai mult de 2 ore pe săptămână. În schimb, devii mai viguros și deprinzi corpul să lupte singur cu stresul și alte riscuri care pot apărea.

Câteva zile după incidentul acesta, am stat și m-am tot gândit la oamenii care ajung în situații asemănătoare deoarece s-au focusat mult pe carieră sau  afaceri și au neglijat aproape în totalitatea sănătatea. 

Întâmplarea prietenului meu m-a pus pe gânduri și am început să studiez puțin legătura dintre modul statornic de viață și riscurile pentru sănătate pe termen lung.

Iată ce am aflat (surprinzător):

 • Peste 63 la sută dintre români nu practică niciodată sportul ( potrivit unui studiu Eurobarometru, al Parlamentului European)
 • 6 din 10 moldoveni nu fac sport (conform studiilor realizat de magenta consulting)
 • Doar 2 din 10 fac suficientă mișcare în fiecare zi și 11% – săptămânal
 • Aproximativ 75% din maturi nu fac suficientă mișcare

Concluzia este că peste 63% din oameni nu reușesc să se simplice nici măcat 15 minute zilnic în activități sportive și riscă ca mai devreme sau mai târziu să aibă probleme de sănătate.

Pentru mine e de neînchipuit cum unii și-am redus mișcarea doar la pașii pe care îi fac din casă până la mașină sau birou… Conștienți că asta îți afectează direct sănătatea pe termen lung.

Am fost curios să aflu care sunt cauzele de ce oamenii nu fac suficientă mișcare. În continuare voi enumera doar unele din cele mai frecvente cauze.

20 motive de ce oamenii nu practică sportul și exercițiile fizice

Un sondaj făcut recent arată că majoritatea oamenilor nu fac sport pentru să sunt leneși. Să stai pe scaun sau canapea este mult mai ușor. Dar sunt și multe alte motive pentru care îți este greu să faci sport regulat.

 • Nu am timp: mă trezesc devreme și vin târziu acasă
 • După lucru sunt prea obosit și flămând ca să mai fac sport
 • Urăsc efortul fizic și nu suport durerile musculare
 • Nu am condiții confortabile și condiții meteo unde mă simt bine
 • Timpul liber îl dedic familiei, mă odihnesc sau petrec cu prieteni
 • Se cere prea mult efort (timp, bani, efort fizic…) și nu se merită
 • Nu sunt deprins cu greutăți fizice: să stai pe canapea este mai comod
 • Medicii mi-au recomandat că nu am voie să fac sport
 • Nu au motivație suficientă ca să fac exerciții după o zi de lucru
 • Vreau să economisesc și nu am bani pentru echipament și abonament la sală
 • Urăsc durerile musculare, transpirația și respirația îngreunată atunci când fac efort
 • Mă tem să nu mă fac de râs față de alții și să nu trag echipa în jos.
 • Nu vreau să par un ratat față de alții din sală
 • Sportul nu mi se pare distractiv iar exercițiile nu sunt interesante
 • Mereu am alte lucruri mai importante de făcut
 • Exercițiile fizice îmi provoacă disconfort față de viața obișnuită
 • Nu mă simt confortabil să mă antrenez în fața altor oameni necunoscuți la sală
 • Urăsc să folosesc aparatele “transpirate” pe care le-au folosit și alții
 • Am avut accidentări sau experiențe negative în trecut.

Cauza principală pentru care nu reușești să faci sport este că avem multe alte treburi mai importante de făcut: serviciu, afacere, familie, prieteni… 

Pe lângă lipsa de timp, se mai adaugă și faptul că nu ne simțim confortabil să mergem la o sală de sport sau se află prea departe.

Probabil îți sunt cunoscute toate aceste motive. Trăim vremuri dificile. Suntem stresați și grijile nu ne mai lasă.

Faptul că nu reușești să faci sport, nu e vina ta. Nu ai de unde ști dacă nu ai avut un model de la care să te inspiri.

Cauza principală care te împiedică să transformi antrenamentele dificile și plictisitoare într-un stil de viață este de fapt industria fitness modernă care fac practicarea regulată a sportului greu de urmat.

Imaginează-ți cum ar fi dacă:

 • Nu ar trebuie să faci sport dificil. 
 • Nu ai mai pierde timp în trafic.
 • Ai uita totul despre suplimente și industria fitness.
 • Cum ar fi dacă nu ai urmări modele “instagram” și obiective greșite care nu-ți aduc niciun beneficiu real pentru sănătatea ta ?

Știu. Pare imposibil.

Cu toate acestea,
este incredibil de simplu (nu spun că ușor) să obții un corp atragator, sănătos și plin de energie fără sală de fitness, fără suplimente antrenandute câte 15 – 30 min pe zi acasă sau afară.

Pentru început, e nevoie de un singur lucru: Să crezi că transformarea ta e posibilă. Iar noi, EVOLVUM TEAM îți vom oferi toate resursele și ghidarea ca tu să reușești. Și să faci o transformare pe toată viața.

Evolvum nu este despre bicepsi mari și fese bombate. Noi credem că fiecare om e diferit dar toți trebuie să fie sănătoși.

Iată de ce, obiectivul nostru e ca tu să fii sănătos și plin de energie ca să poți face lucrurile importante pentru tine și familia ta.

Poți direcționa energia ta ca să faci mai mulți bani, să ai relații mai bune cu apropiații sau pur și simplu, să te bucuri pe deplin de viață.

Atunci când ai energie… Devii de neoprit.

Scopul provocării spartanului e să te ajute să dezvolți obiceiuri care te vor încărca cu energie și să construiești fundamentul transformării tale de durată.

Este incredibil de simplu să transformi o zi obișnuită în una trăită la maxim. Ai nevoie doar de 2 lucruri: 

TRANSFORMAREA TA = Credința în tine + Obiceiuri sănătoase (de spartan).

Bine ai venit în legiunea spartanilor.

Mâine e zi de antrenament. Va fi greu dar te asigur că se va merita. Pe curând.

P.S.

Dacă îți place #provocareaspatarului, vorbește despre noi cu prietenii tăi. Împreună ne vom motiva și ne vom încărca cu energie pozitivă ca să devenim de neoprit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Descoperă 10 exerciții acasă care îți modelează corpul în 4 săptămâni... Fără sală de fitness.

 • Top 10 exerciții acasă cu greutatea corpului
 • Arzi calorii în timp ce îți tonifiezi corpul
 • Se potrivesc pentru HIIT & Metabolic Workout
>