Energia este totul: Motivul pentru care am lansat #EVOLVUM

În acest articol vorbim despre energia interioară și de ce este important să nu scazi nivelul de energie mai jos de 70%. Pentru început, îți voi spune puțin despre mine + povestea din spatele acestui proiect și cum te poate ajuta EVOLVUM să ai o viață mai bună.

La finele lui 2016 am ajuns să lucrez în IT în calitate de programator java. A fost o încercare de reconversie profesională nereușită.

Chiar dacă aveam un program încărcat, continuam să merg regulat la antrenamente. Pe atunci practicam și încă mai practic Gōjū-Ryū (un stil vechi de arte marțiale de pe insula Okinawa).

Mereu am fost pasionat de arte marțiale și continui să practic până în prezent. Este un stil de viață pentru mine. Este tipul de antrenament unde mă regăsesc cel mai mult…

Chiar dacă îmi plăcea programarea, la scurt timp mi-am dat seama că nu este pentru mine. Luasem decizia că voi lucra un timp ca să mă pot întreține până voi găsi o altă oportunitate. 

La serviciu nu-mi mergea foarte bine. Trebuia să învăț mult și unele sarcini le făceam cu întârziere. Pe lângă asta, eram obligat să învăț limba italiană care pe atunci nu-mi plăcea. Adică o uram. Mai aveam școala de șoferi și o relație care nu mergea prea bine… 

Ca să le reușesc pe toate, de obicei mă trezeam dimineața devreme pe la 5.00 – 6.00 AM. În prima parte a zilei, era bine. Oboseala și lipsa de energie se resimțea abia pe la 6 seara – tocmai când trebuia să plec la antrenamente și aveam nevoie de energie.

Chiar dacă îmi plăcea foarte mult și eram dedicat, îmi venea foarte greu să merg regulat la antrenament. Erau zile, când pur și simplu eram stors de energie din cauza jobului și activităților pe care le mai aveam. Nici nu reușeam să mă alimentez normal…

În una din zile, mi-a venit gândul ca să nu mă duc la antrenament.

Încercam să caut un motiv serios de care să mă leg ca să nu mă duc în acea zi la sport. Aveam rucsacul cu echipament pus în spate și trebuia să iau decizia: Merg la dreapta spre casă sau la stânga spre dojo.

În cele din urmă m-am automotivat să merg la antrenamente. Eram foarte obosit, somnoros și demotivat în special din cauza unor evenimente personale. Era aproape de ora 19. Mergeam pe scurtătură prin parc spre sală și încă încercam să mă conving ca să renunț. Azi nu e ziua mea! 

Intrasem deja în clădire și am deschis ușa salei de arte marțiale. M-am uitat rapid și nu era nimeni în sală. În clipa aceea fără să mai stau pe gânduri m-am întors și am plecat spre casă rapid cât nu m-a văzut nimeni…

Eram sigur 100% că antrenamente vor fi dar am preferat să cred că în acea zi antrenamentele nu vor avea loc.

Din 2006 până în acel moment de slăbiciune, niciodată nu mai renunțasem la antrenament pur și simplu. În drum spre casă simțeam că m-am trădat… M-am simțit ca un laș.

Această întâmplare mi-a dat multe semne de întrebare și a fost o lecție pentru mine foarte valoroasă. De atunci până în prezent, niciodată nu am mai renunțat pur și simplu la antrenamente și nu doar… Am început să mă gândesc mai bine la activitățile mele și să pun prioritate pe ceea ce contează cel mai mult pentru sănătatea mea.

Pe bază de experiență am observat că energia este totul. Dacă admiți ca nivelul de enegie interioară să scadă sub 70%, ai șanse mari să faci acțiuni pe care în mod normal nu le faci (de exemplu, să mănânci emoțional, să consumi alcool, sau să renunți la antrenamente…) 

Deseori din cauza lipsei de energie poți deveni enervant și să spui lucruri prin care să-ți strici reputația și relațiile cu cei din jur.

Dacă nu ai energie, devine dificil sau aproape imposibil ca să realizezi ceva semnificativ în viață.

Chiar dacă ai avea mult timp liber și resurse suficiente… Fără energie puțin probabil că vei putea realiza ceva semnificativ.

Probabil ți s-a întâmplat și ție ca din cauza lipsei de energie să preferi să stai acasă pe pat și să privești ceva pe internet… În timp ce ai fi putut petrece acel timp cu sens și mult mai calitativ. De exemplu: Să ieși cu prietenii sau partenerul de viață, să dezvolți careva abilități profesionale sau pur și simplu – să te ocupi de un hobby care îți aduce satisfacție.

Iată ce se întâmplă când ai nivel scăzut de energie:

  • Dacă ai timp liber și nu ai energie, NU vei putea merge la sport pentru a-ți transforma corpul.
  • Fără energie, NU ai poftă de lucru, ești neproductiv…Și probabil va fi greu să obții o avansare sau poziții de conducere.
  • Atunci când NU ai energie, devii sedentar, tinzi să mănânci emoțional și atragi tot mai multe obiceiuri vicioase… Și în general, devii plictisitor și tinzi să trimiți această stare celor din jurul tău.
  • Pe termen lung, lipsa de energie îți poate afecta sănătatea fizică, emoțională și în general – lipsa de energie afectează calitatea vieții.

În schimb, dacă ai grijă ca nivelul tău de energie interioară să fie peste 70%, ai șanse mari să devii mai prosper în viață.

Iată doar unele din lucrurile pe care le poți avea dacă ești energic:

  • Dacă ai energie, ești mai motivat și ai poftă să faci sport ca să arăți bine.
  • Cand ești energic automat ești mai productiv în afaceri și carieră.
  • Probabil ai observat că oamenii de succes sunt energici și emană energie.
  • Liderii, antreprenorii, top managerii… Sunt plini de energie.
  • Atunci când ai energie, cei din jur se vor simți bine în compania ta.
  • Cand ai energie, te comporți mai bine în familie.
  • Partenerul de viață are nevoie de energia ta…
  • Energia poate fi transformată în bani, prieteni și diferite realizări…

Acesta și este motivul principal pentru care am lansat proiectul EVOLVUM.

Misiunea noastră e să te ajutăm să ai mai multă energie ca să-ți realizezi cele mai ambițioase scopuri prin disciplină și credință în forțele proprii (Și să devii de neoprit)

Ce poți face ca să ai mai multă energie ?

În articolul Optimizarea vieții: 8 sfaturi practice pentru omul modern vorbim despre cum poți să-ți optimizezi viața ca să ai mai multă energie și stare de bine.

În continuare îți voi prezenta 4 cei mai importanți piloni care mă ajută pe mine să fiu în formă și să am o viață echilibrată din toate punctele de vedere.

Ca să ai energie trebuie să fii un bun manager al energiei personale.

Prima regulă ca să ai mai multă energie e să înveți să-ți păstrezi energia. În ziua aceea, când am renunțat la antrenament nu s-a întâmplat nimic special. Fizic eram bine. Nu a apărut o urgență… 

Mi-am pierdut energia pentru că nu am avut grijă de ea. Făceam activități care nu-mi plăceau, aveam o relație tensionată și multă incertitudine în viață.

Dacă vrei să ai mai multă energie, trebuie să devii un bun manager al atenției și energiei tale.

Dacă în casă e frig primul lucru pe care îl poți face e să izolezi termic casa și să înlături locurile pe unde pătrunde frig… Abia după ce te-ai asigurat că nu ai scurgeri de căldură, te poți gândi la o sursă externă în caz că este necesar.

Atunci când vorbim de energia internă, lucrurile sunt la fel. Înlătură sursele care îți consumă energia.

Iată principalii consumatori de energie interioară:

  • Faci activități care nu-ți plac în majoritatea timpului.
  • Ești înconjurat de oameni toxici care te consumă.
  • Urmărești scopuri care nu-ți aparțin și nu ai o misiune personală.

Dacă vei avea grijă de energia ta, puțin probabil să simți lipsa de energie atât fizică cât și energia interioară sau pofta de viață.

Include în rutina zilnică activități fizice.

Atunci când vorbim de mișcare majoritatea se gândesc la sport. Dar nu trebuie să fie așa… Sportul înseamnă implicarea competiție și participarea la campionate. 

Pentru sănătate și longevitate trebuie să fii campion în sportul vieții.

În trecut am participat la competiții de taekwondo și din experiență spun că sportul nu este mereu ceva bun. În schimb, atunci când te gândești la activitățile fizice ca la un stil de viață, totul capătă un alt sens.

De exemplu: Prefer să urc și să cobor 7 etaje pe scări și folosesc ascensorul doar când am un bagaj greu sau incomod. În perioada caldă a anului prefer să-mi petrec dimineți lungi afară pe teren improvizand exerciții în funcție de locație…

Activități fizice nu înseamnă neapărat să faci mișcare ca să transpiri și nu este doar despre mușchi și slăbit…

Mai există elasticitate, mobilitate, dibăcie și alți indicatori importanți pentru longevitate și stare de bine. Din păcate, aceste lucruri nu se promovează în industria fitness… Pentru că nu sunt profitabile pentru ei.

Ai grijă ce mănânci.

Pentru mine totul este simplu.

Mă bazez pe citatul lui Hipocrate:
Hrana să vă fie medicament, nu medicamentul hrană.

Observ tot mai mult că industria fitness promovează pe larg suplimentele ca și parte a succesului la antrenament. Părerea mea e că dacă nu ești profesionist, adică sportul nu-ți aduce bani, nu ai nevoie de suplimente (cu excepția când ai recomandări de la medici).

Unul din antrenorii mei, are la moment 52 ani și are condiție fizică de spartan fără suplimente și sală de fitness… Doar cu mâncare obișnuită și antrenamente metabolice pe care oricine le poate face acasă. 

Trebuie să înțelegi că mâncarea trebuie să fie sursă de energie și nutrienți. Este greu să reziști ispitelor provocate de industria alimentară modernă, dar dacă vei învăța să-ți controlezi poftele vei vedea că majoritatea produselor din supermarket nu-ți oferă hrană și energie. Ba din contra – consumă multă energie pentru digestie, te îngrașă și pe termen lung îți creează probleme de sănătate.

Gândește-te la mâncare ca la un aliat care te ajută să devii de neoprit.

Nu uita de odihnă și relaxare.

Ca să ai un nivel ridicat de energie, ai nevoie de odihnă calitativă. Prin odihnă nu mă refer doar la somn profund dar și la activități care te țin departe de tehnologie și mediul profesional.

Încearcă să-ți planifici și oferi odihnă intenționat și planificat. Suntem tot mai mult obsedați de productivitate, dar uneori productivitate înseamnă să nu faci nimic. Încearcă să renunți la maxim din lucrurile care nu au un impact atât de mare asupra calității vieții.

Dacă te vei învăța să spui NU, vei reuși să economisești energia pentru lucrurile care chiar contează pentru viața ta.

Ce poți face chiar acum ?

Dacă ai citit până aici, sper că ai înțeles de ce cred că energia este totul. 

Aș vrea să te gândești la lucrurile care îți consumă cea mai multă energie și să te întrebi: oare merită efortul ?

Totodată încearcă să-ți închipui cum ar arăta viața ta dacă ai avea mai multă energie și care ar fi singurul cel mai important lucru care merită atenția și energia ta.

P.S.

Nu uita. Mâine e o nouă zi din #provocareaspartanului. Împreună vom dezvolta disciplină și mindset de luptător ca să obții un corp atrăgător, sănătos și plin de energie

>