Motivatia de a merge mai departe. Puncte de creștere.

Motivatia de a merge mai departe

Motivația de a merge mai departe este elementul cheie nu doar în sport dar și în alte aspecte din viață. Cu toții ne dorim creștere, să devenim mai mari, mai puternici… sănătoși sau bogați. Ne punem dorințe, facem planuri de viitor gândindu-ne la acel moment cum ne vom simți dacă totul va merge după plan. 

În acest articol vorbim despre motivația de a merge mai departe și punctele de creștere. Vei descoperi care este punctul de creștere și cum să rămâi motivat și să înaintezi.

Mulți dintre noi își fac planuri la anul nou, o listă întreagă de lucruri pe care ni le dorim să le obținem în următorul an. Dar există o problemă nerezolvată. O problemă importantă care trebuie clarificată înainte de a ne pune scopuri și face planuri.

Această problemă ține de strict de noi. De ce trebuie să facem asta? Suntem gata să ne jertfim în numele acelei cauze? 

Din experiența mea pot spune că lucrurile nu vin peste noapte mai ales când e vorba de anumite rezultate în sport. Trebuie disciplină și ani de antrenamente până când vor fi rezultate de care să fii mândru.

Mulți dintre noi încep a merge la sală sau alt tip de sport și se uită în oglindă de fiecare dată să vadă dacă ceva s-a schimbat. Continuă așa câteva luni și când vede că rezultatul întârzie să apară cedează.

Oricine ar ceda dacă ar face unul și același lucru de nenumărate ori și nu ar vedea rezultatul. Și problema e în tine.

Un secret care îți va da motivatia de a merge mai departe.

Există un secret pe cât de simplu pe atât de neglijat. Este ca o lege fizică pe care nu o poți nega.

Atunci când facem un anumit exercițiu corpul nostru trece în regim de autoconservare, nu știu dacă e corect spus. Aici am în vedere că el va încerca să păstreze energia pe durata stresului pe care îl oferi atunci când faci acel exercițiu. 

Natura ne-a înzestrat în așa fel încât noi avem mereu o anumită rezervă de energie care este folosite în momentele grele. Și aici este marele secret.

Dacă vrei creștere, trebuie să consumi toată această energie, până organismul va înțelege că până aici ia fost și are nevoie să întreprindă ceva.

Și ghici ce va face el? Nu are nimic de făcut decât să întărească acea parte care se simte în primejdie. El va trece în regim de apărare simțind că trebuie să crească și să dezvolte acel mușchi sau parte a corpului pe care s-a pus presiune. De-aici apare motivatia de a merge mai departe

Deci problema nu e în genetică sau alți factori externi atunci când nu vezi schimbare.

Dacă vrei schimbare ai nevoie să depășești mereu nivelul în care corpul tău mai are energie după care vei vedea creșterea. Iar aici nu este totul. Cu timpul el se va adapta și la aceasta și vei fi nevoit să-i schimbi metoda, tehnica, regimul.

Trebuie dus iarăși în eroare, pus în situația în care el nu se va putea auto-apăra și va trebui să-și întărească garda din nou. Se vor petrece modificări, vor crește anumiți indicatori și tu nu te vei mai simți demotivat că nu ai schimbare.

Dar aici tu decizi. Există 2 căi în această situație. Una grea și una ușoară și sigură. Prima presupune să lupți, să dai maxim din tine la fiecare antrenament astfel ca să obții ceva sau mergi pe calea ușoară, zona de confort în care corpul tău nu se va schimba prea mult.

Acest principiu se poate aplica și pe alte aspecte. Preferăm să credem că stresul ne este dușman și că ne consumă din zile. Această definiție nu este pentru mine și nu cred că stresul este dușmanul nostru.

Dacă ne expunem tot mai des în condiții de stres vom dezvolta acele calități care ne vor face stabili. Iară-și vom înregistra creștere. În ultimul an am avut multe situații de stres din care credeam că nu mai ies. Nici nu mai simțeam că trăiesc. O lună nu ieșisem din casă. Însă toate astea au lucrat pentru binele meu. Fără să-mi dau seama am învățat unele lucruri. Lecții prețioase de viață.

Cum faci ca să nu cedezi și să ai motivatia de a merge mai departe?

Mulți din noi nu au curajul și puterea ca să depășească acel moment de disconfort când corpul ajunge să nu mai dispună de nici o rezervă de energie.

În cazul meu uneori este simplu, deoarece nu am condiții de a alege. Practic arte marțiale după cum știți probabil și antrenamentele sunt în grup. Însă încerc să mă diferențiez de alții încercând să scot maxim din ce pot. De exemplu ni se spune să facem 20 de flotări. Eu încerc să fac maxim posibil în acel timp. Chiar dacă uneori este greu, însă încerc măcar cu 5 flotări să fac mai mult. Acestea se vor aduna și cu timpul se va vedea diferența. 

Dacă nu practici un sport în grup caută un prieten cu care să practici. Acesta te va motiva să duci setul de exerciții până la capăt. Să nu trișezi.

Nu prea am avut atracții față de aparatele pentru forță. Însă recent un coleg mi-a propus să încerc. Inițial nu doream iar după câteva seturi cu 50kg ridicat la piept, din joacă am ajuns la 70kg. Nu am scop să-mi dezvolt forța știind că în luptă contează mai mult viteza. Însă acest coleg m-a motivat să încerc și altceva. Acum regulat după antrenamentul de bază mai rămân în sală undeva exersez și ceva pentru forță.

Deci ca să te motivezi și să ai motivatia de a merge mai departe, ai nevoie de un coleg/amic cu care vă puteți susține reciproc. Aceasta lucrează foarte bine, deja este testat în timp. Cu ceva ani în urmă când eram student încă aveam un coleg de cămin cu care mergeam regulat la antrenamente de Taekwondo. Ne motiva pe ambii să nu lipsim și să ieșim la aceeași oră.

Fii pregătit că schimbarea nu va veni pur și simplu. Dacă nu ești pregătit să jertfești din timpul tău, din energie ta mai bine nici nu încerca. Te vei face de râs pierzând și mai mult încrederea în tine.

Iar dacă totuși alegi primul drum, cel ce-ți va aduce schimbare atunci fii pregăti să dai totul din tine. Nici un pas înapoi și nici un fel de :“Ce dacă…”. Motivația de a merge mai departe vine din interiorul tău.

Sper că am reușit să explic factorul care generează schimbarea și cum poți face asta fără să dai greș și să ai motivația de a merge mai departe. Mai multe articole despre motivația ta vezi aici.

>