Motivație : 3 componente pentru a putea urma calea și visul.

Să ai motivație pentru a acționa nu înseamnă să citești cărți motivaționale.

La baza motivației trebuie să stea un motiv. De ce vrei cu adevărat să te antrenezi? Ce vrei să obții prin asta? Dar și asta nu este tot.

Pe această pagină vei găsi informații care te ajuta cum să gândești strategic, cum să concepi un plan de acțiune și cum să obții rezultate mari cu pași mici simplu de urmat.

#EVOLVUM MOTIVAȚIE


Motiv / scop / dorința.

La această etapă facem lumină și claritate în motivele și scopurile pe care le avem pe diferite aspecte: masă musculară, slăbire, urmarea unui scop legat de afaceri sau carieră.


Planificare și strategie.

Vei găsi instrumente ce te ajută să te deprinzi cu planificarea și să începi a acționa planificat. Te vei descoperi pe tine și vei începe să acționezi planificat asemeni unui general de armată.


Cunoștințe, abilități și susținere.

Vei primi atât baza de cunoștințe și abilități de care ai nevoie, cât și suportul celor ca tine și a celor care deja au ajuns unde ți-ai propus.

Ultimele articole

Motivație

Ce este

motivația ?

Chiar dacă ai destulă motivație să faci ceva, șansele sunt foarte mici că vei reuși dacă nu ai încă 2 componente esențiale: plan de acțiune și cunoștințele necesare.

Să ai motivație și să treci la acțiune sunt lucruri diferite. Și de cele mai multe ori, oameni au doar motivație dar refuză să acționeze.

Motivație niciodată nu va fi destulă și nicidecum motivația nu te va ridica la ora 5 în picioare în diminețile răcoroase. Majoritatea spun că nu au motivație și aleg să se hrănească zilnic cu citate, cărți și istorii de succes.

Lipsa de motivație înseamnă mai degrabă teama de eșec sau chiar de succes. Doar în acest moment probabil te temi doar să-ți închipui cum va fi dacă acel lucru se va întâmpla cu tine.

Nu cred că povestea ta sau a mea este mai puțin interesantă decât a altora. Singura diferență este că acei oameni acționează, iar acțiunea mereu dă un rezultat.

Suntem ființe emoționale iar dorințele și modul cum acționăm sunt puternic influențate de emoții. Iar motivația este ceva emoțional. Dacă spui că ai motivație după ce ai citit o carte sau ai privit un video, se prea poate ca acest lucru să fie mai degrabă o emoție pe care o vrei și tu.

Ce Este Mai Presus Decât Orice Motivație?

Cuvântul motivație are în componența sa termenul “motiv”. Anume motivul este acela care ne face să trecem la acțiune. Oamenii mergeau în trecut la război nu din motivație dar pentru un motiv sau o cauză. Liderii le dădeau motive să facă asta.

Dacă ești în situația în care duci lipsă de motivație, te felicit. Înseamnă că nu ești dependent emoțional de zgomotul din jurul tău. Ești într-o poziție bună. Ești eliberat.

În cazul în care vrei ceva să faci, în fitness, învățătură, carieră… nu te grăbi să faci asta. Analizează foarte bine cauzele și care este principalul motiv de vrei să faci asta.

Am fost de multe ori în situația în care am acționat mai mult din emoții decât din dorința reală de a face acel ceva. Peste ceva timp, mi-am dat seama că din nou a fost o direcție greșită.

Dacă în acest moment vrei să te afli pe o plajă din Bali, probabil este din motiv că cineva ți-a trezit o emoție puternică față de acel loc. Trebuie să încerci să vezi dacă ai în spate și motive reale ca să faci acest lucru.

Uneori Nici Motivul Sau Motivele Nu Sunt Suficiente.

În această călătorie lungă trebuie să fii un geniu strategic precum Sun Tzu, înțelept precum împăratul Solomon și răbdător ca Marcus Aurelius. Pe ei putem să ne bazăm, au fost împărați.

Dacă în permanență vei căuta motivație pentru a acționa, probabil nu vei acționa niciodată din lipsă de timp. Totodată drumul spre visul tău trebuie divizat în pași cât mai mici care să-ți permită să acționezi mai ușor.

Fiecare mic pas parcurs va fi o mică victorie, rezultate vizibile în scurt timp de unde rezulta mai multă încredere în sine și dorința de a continua.

De fapt, atunci când vorbim de un plan de antrenamente, acesta trebuie să conțină lucruri mici dar concrete cu ceea ce urmează să faci în acea zi la acea oră.

În orice caz, o motivație puternică nu înseamnă acțiune și nicidecum rezultat.

Există 3 componente în această ecuație, și anume:

#1 Motiv / scop / dorința.

La această etapă facem lumină și claritate în motivele și scopurile pe care le avem. Cel mai bine, este să scriem aceste lucruri pe o foaie de hârtie.

Vom reveni la ele peste câteva zile, sau chiar săptămâni să vedem dacă ele mai sunt actuale. Cu această etapă se începe noul nostru proiect.

Am fost implicat în diferite proiecte inginerești. Orice produs nou începea cu o idee care era strâns legată de o necesitate reală pe care o au oamenii.

Atâta timp cât această necesitatea nu era, sau a fost inventată, acel proiect era predestinat eșecului. Am asistat la așa tip de proiecte care după un 1 de lucru s-au ruinat.

Dacă vrei ceva să faci, atunci caută foarte bine în interiorul tău motive reale, logice precum și dacă există o dorință interioară puternică de a face acel ceva.

Dacă aceste lucruri vor fi, nu vei mai duce niciodată lipsa de motivație.

#2 Planificare și strategie.

Chiar dacă ai cea mai mare dorința și cauza ta este cea mai bună din lume, fără un plan de acțiune nu vei reuși. Atunci când cineva vrea să exploateze un nou vârf de munte, acesta se duce cu un plan.

Care este traseul, care vor fi popasurile, timpul de aflare la o anumită zonă, care va fi strategia de escaladare al acelui vârf, ce se întâmplă dacă se strică timpul…

Desigur că nici cea mai bună strategie și planificare nu dă garanție 100% că lucrul va fi făcut, dar fără ele, devine aproape imposibil.

Cum să faci planificarea? Dacă nu ai experiență cum să planifici ceva, începe cu ceva foarte simplu: fă planificarea unui singur antrenament, zile de lucru iar mai apoi treci la planificarea pe o săptămână.

Nu trebuie să te întristezi dacă nu vei reuși să te ții 100% de ace program. Este în regulă. Scopul tău este să te deprinzi cu planificarea și să începi a acționa planificat.

#3 Cunoștințe și abilități.

Dacă ți-ai propus să cucerești un vârf de munte vei avea nevoie și de cunoștințe tehnice să faci acel lucru: cum să parcurgi zonele alunecoase, cum să faci un nod sigur, cum să amplasezi cortul atunci când ai vântul puternic. 

Fără cunoștințe tehnice, motivația și strategia nu te vor putea ajuta.

Poți încerca singur să aduni informație, poți apela la un mentor sau chiar poți angaja pe cineva să facă aceste lucruri pentru tine dacă contextul permite.

Sportul este atât de faimos, deoarece nimeni nu va putea face partea de execuție în locul tău. Dacă pentru partea de planificare poți angaja o echipă, atunci execuția o vei face doar tu.

Din acest motiv, îmi plac mai mult timpurile de sport, acolo unde cele mai multe lucruri depind doar de tine. Poți să te dedici la maxim iar succesul sau eșecul vor depinde doar de tine.

#4 Divizează exercițiile complexe în exerciții simple.

Atunci când vrei să însușești un exercițiu nou pentru tine încearcă să-l divizezi în câteva exerciții separate mai mici. Acest lucru te va ajuta să pregătești corpul treptat și fără riscuri pentru un exercițiu nou. La fel, divizarea în sub părți te ajută să înțelegi mai bine acel exercițiu.

Ce Faci Mai Departe?

Dacă ai citit până aici, probabil ai înțeles că motivația nu înseamnă aproape nimic. Partea de implementare și executare este mai importantă decât orice formă de motivație.
Cea mai bună și originală idee depinde de partea de execuție.
Nu am nevoie de motivație ca să scriu aceste texte. La fel cred că și tu ai nevoie doar de dorința sinceră și puternică pentru a face acea transformare pe care o vrei.

>