Optimizarea vieții: 8 sfaturi practice pentru omul modern

Cum te simți după ce dormi 8 ore, dar te trezești foarte greu, ca și cum nici nu ai dormit? Sau când ajungi acasă de la muncă după ce termini programul, însă nu mai ai chef să faci nimic, pentru că ești obosit? 

E ca și cum ai trăi viața pe pilot automat: te trezești, muncești, ajungi acasă și stai pe Netflix, apoi dormi și tot așa. Nu mai ai energie să faci nimic în plus decât strictul necesar. Oare de ce se întâmplă asta? 

Despre optimizarea vieții vom vorbi azi. Vei vedea de ce simți că nu mai ai energie, dar și ce schimbări poți face în viața ta, ca să devii mai energic pe parcursul zilei. Poate nu vrei să adopți toate variantele din articol, însă și 2-3 te vor ajuta să simți diferențe la starea ta generală 😊

Energia este totul: De ce ai nevoie de optimizarea vieții

Fără energie, nu poți face nimic decât să stai în pat și să dormi. Sau cu greu reușești să duci ceva până la capăt atunci când te împinge cineva de la spate. 

Și sunt sigur că nu asta vrei să faci toată viața. Dacă ai mai multă energie, te simți mai pozitiv și dornic să faci ceva. Vrei să iei inițiativă, să simți că aduci o schimbare, ești mai sociabil și pregătit să explorezi.

Vrei să trăiești viața la maximum. Ceva ce nu vei reuși dacă nivelul de energie este jos.

De aceea e important să acorzi atenție la cum te simți și ce anume te împiedică să faci mai multe lucruri într-o zi. Ca să-ți dai seama care e cauza lipsei tale de energie, vezi în care din motivele de mai jos te regăsești și ce poți face ca să ieși din această situație. 

8 motive pentru care NU ai energie pe timpul zilei

#1 – Nu te alimentezi corespunzător

Te-ai uitat mai în amănunt ce conține mâncarea ta? De câte ori optezi pentru fast food sau mâncare săracă în nutrienți? Acesta poate fi unul din motivele pentru care nu ai energie. Fie că nu ai timp să-ți gătești, e mai comod să comanzi ceva sau așa mănâncă și colegii de la muncă, contează foarte mult ce alegi să consumi, astfel încât corpul să producă energie.

Sau, dacă ai un program de muncă full și nu ai timp să mănânci, corpul nu are cum să aibă energie dacă nu mănânci. 

Ce poți face ca să ai mai multă energie:

  • Consumă zilnic fructe și legume. Datorită nutrienților și vitaminelor, te vei simți mai fresh după ce le consumi. Plus că nu-ți ia mult timp să mănânci un măr sau niște sticks-uri de morcovi, o poți face și cât ești la birou.
  • În loc să comanzi mâncare la muncă, mai bine îți pregătești tu ceva de mâncare. Iar asta nu ia mult timp. Nu trebuie să faci mâncare sofisticată ca la restaurant, ci o porție de orez cu grătar de pui și o salată se fac în maximum o oră din ziua ta.
  • Evită mâncărurile foarte grase și prăjite. Alimentele bogate în grăsimi se digeră mult mai greu în organism și te vei simți mai lipsit de energie decât dacă ai mânca ceva mai ușor.

2 – Stai foarte mult timp jos la birou

Dacă ai un job sedentar, la birou, cu siguranță uiți să te mai ridici de pe scaun din când în când. Corpul amorțește, te doare spatele, începi să te agiți, iar când vine vorba să faci mișcare deja te simți cam înțepenit și lipsit de energie.

Pe lângă dezavantajele unui stil sedentar de viață, pe care cu siguranță le știi, îți afectează și productivitatea. E mai greu să te concentrezi pe muncă, îți ia mult timp să faci un task ușor, stai cu cafelele lângă tine ca să te poți termina treburile. 

Iată ce poți face ca să devii mai energic cât ești la birou:

  • Setează un timer, care să-ți amintească odată pe oră să te ridici de pe scaun și să te miști minim 5 minute prin birou. Fie că stai pe telefon în timp ce fac ocoluri prin cameră, fie că faci 20 de genuflexiuni și flotări, orice te ajută să pui sângele în mișcare.
  • Un truc interesant pe care l-am văzut la persoanele ce lucrează de acasă e să ia o bandă de mers și să stea pe laptop în timp ce merg. Dacă crezi că va funcționa pentru tine, poți încerca.
  • Asigură-te că faci un antrenament înainte să te așezi la birou și un antrenament mai moderat după ce ieși de la birou. Poți merge la muncă pe jos sau parchezi mașina mai departe de locul de muncă, cobori cu o stație mai devreme din autobuz, mergi pe scări în loc de lift etc. Orice activitate care te ajută să fii puțin mai activ înainte sau după muncă.

3 – Nu faci deloc sport

„Dar parcă sportul mă ajuta să consum energie, nu?”

Da, sportul te ajută să arzi caloriile pe care le iei din mâncare. Însă, după ce faci sport, corpul încă are adrenalină și endorfine (hormoni secretați în timpul activităților fizice), iar aceștia te ajută să devii mai energic și mai plin de viață. 

Dacă te simți prea obosit și lipsit de energie, încearcă să faci mișcare pentru minim 15 minute și deja simți că corpul tău are o stare mai bună. 

Cum poți avea mai multă energie după ce faci sport:

  • De obicei antrenamentele cardio, precum alergatul, kickboxing, HIIT, tabata, te ajută să pui sângele în mișcare și să te simți mai energic. Și antrenamentele cu greutăți ajută, însă asigură-te că alegi greutăți mici-medii, pentru că greutățile mari au nevoie de un consum foarte mare de energie și mai mult te obosesc.
  • După ce termini programul de antrenament, nu te așeza direct jos, ci ia-ți câteva minute să faci ceva de intensitate scăzută: mergi, alergi ușor, faci câteva întinderi etc. Dacă întrerupi brusc antrenamentul, corpul va intra în stare de somnolență.
  • Asigură-te că mănânci corespunzător după antrenament. O masă bogată în proteine și carbohidrați te ajută să recapeți energia consumată.

4 – Ești stresat și epuizat psihic de munca ta

Asta se întâmplă când ai un job pe care îl detești, lucrezi într-un mediu stresant sau nu te înțelegi cu oamenii cu care lucrezi. Iar mediul în care ne petrecem minim 8 ore din zi contează pentru starea noastră generală. 

Dacă te afli în situațiile de mai sus, consumi energia pentru a trece cu bine peste ziua de lucru. În ziua de azi, stresul e considerat o boală, care afectează atât adulții, cât și copiii și adolescenții.

Iar această problemă, care te seacă de energie, poate fi rezolvată prin mai multe metode ce țin de mindset. 

Cum reduci stresul la care ești supus zilnic:

  • Din nefericire, nu poți să-ți alegi colegii de muncă sau șefii, însă poți alege cât de mult te afectează ei și ce impact au asupra vieții tale. Poate fi greu să nu iei personal critici sau să nu te consume diferite situații. În schimb, ce poți face e să iei în calcul că nu te ține nimic la locul respectiv de muncă. Asigură-te că ai un back-up financiar și începe să cauți alt loc, care să rezoneze mai mult cu personalitatea ta.
  • O practică bună pe care o poți face este meditația. E dovedit științific că reduce nivelul de stres și crește nivelul de concentrare. Atunci când ai o zi mai grea, încearcă să iei 5-10 minute în care te focusezi pe tine, pe corpul tău și modul în care respiri. Astfel, îți calmezi corpul și reduci nivelul de stres.
  • Deconectează-te de muncă după ce pleci de la birou. La birou lucrezi, iar după ce ajungi acasă lasă grijile de muncă și taskurile deoparte. Focusează-te pe tine și pe activitățile care-ți plac și te binedispun (inclusiv sportul reduce nivelul de stres acumulat pe timpul zilei).

5 – Nu dormi suficient sau nu ai un somn odihnitor

Degeaba stai în pat 8 ore, dacă nu ai un somn calitativ. Și de cele mai multe ori, dormi rău pentru că ești stresat, ai mâncat prea mult înainte de culcare, ai consumat alcool înainte sau te-ai pus direct la somn după efort fizic.

Somnul e unul din cele mai bune remedii pentru oboseală și îți ajută corpul să se refacă după efort fizic sau după o zi mai grea. Însă, ce poți face ca să ai un somn odihnitor?

Trezește-te plin de energie făcând asta:

  • Redu timpul petrecut la calculator sau televizor înainte de culcare. Lumina albastră emisă de ecrane trimite semnale către creier că este zi afară și astfel adormi mai greu.
  • Mănâncă o cină ușoară și cu minim 2 ore înainte de culcare, astfel încât să se digere până adormi.
  • Consumă alimente care stimulează secreția de melatonină (hormonul ce induce somnul): kiwi, banane, avocado, ceai de mușețel, etc.

#6 – Elimină persoanele toxice din viața ta

Atunci când ești înconjurat de persoane cu mentalitate negativă sau care tot ce fac e să se plângă de viața lor, automat te simți secat de energie. Iar genul ăsta de persoane nu ar trebui să stea în preajma ta, pentru că după o discuție cu ei îți strică toată ziua și nu mai poți face mare lucru.

Dacă ai persoane toxice în familie, e cam greu să tai legăturile definitiv, însă încearcă să impui limite și să te vezi mai rar ele. 

#7 – Iată ce poți face ca să ții departe persoanele toxice:

  • Fii selectiv cu persoanele cu care îți petreci timpul. Alege oameni care te inspiră, îți dau o stare bună, te încarcă de energie și te ajută să devii o persoană mai bună.
  • Rupe legăturile cu prietenii care tot ce fac e să iasă la bere și să se plângă de viață. Îți pierzi timpul și energia cu ei.
  • E timpul să cunoști oameni care au aceleași interese și obiective ca tine și să lași deoparte grupul de oameni care doar te trag în jos.

Ai obiceiuri nesănătoase (exces de alcool, tutun etc)

Da, știu că auzi zilnic că nu e sănătos să fumezi sau să bei alcool în exces. Însă acum hai să vorbim din punct de vedere al energiei. 

Tutunul îți afectează plămânii și capacitatea de a respira. Astfel, va fi mai greu să respiri normal în timpul exercițiilor fizice și vei simți că te sufoci și obosești foarte repede la efort. 

Iar alcoolul în exces (nu vorbim de o bere odată pe săptămână cu prietenii, ci de cantități mari de alcool) îți dă mahmureala de dimineață, care oricum îți ia toată energia doar ca să te ridici din pat. Apăi să faci și sport. Plus că alcoolul accentuează febra musculară și corpul se reface mai greu după efort fizic.

Ce poți faci să câștigi mai multă energie:

  • Ideal ar fi să renunți definitiv la țigări, însă dacă nu vrei să faci asta, măcar redu numărul lor treptat până când le poți scoate definitiv.
  • Redu consumul de alcool, astfel încât să nu mai ai mahmureală ziua următoare.
  • În loc să consumi țigări și alcool, încearcă să adaugi obiceiuri care le înlocuiesc. De exemplu, țigările au efectul calmant pentru că te axezi pe respirație, așa că le poți înlocui cu meditația. 

#7 – Optimizarea vieții prin activități zilnice de rutină care te relaxează

Ai fi surprins ce miracole poate face o zi la piscină & spa, o sesiune de masaj de relaxare sau o ieșire la munte în weekend cu prietenii. Astfel de recompense de relaxare te ajută să te întorci plin de energie și pregătit să revii la rutina zilnică.

Foarte puțini oameni prioritizează relaxarea, însă aceasta te ajută să te reîncarci cu energie mai bine decât orice. O scurtă pauză de la rutină e binemeritată din când în când.

Cum ajungi să ai mai multă energie prin relaxare:

  • Alocă o zi pe săptămână în care nu muncești deloc, ci mergi să te relaxezi undeva și să-ți reîncarci bateriile.
  • Alege-ți un hobby care îți place și vrei să-l faci săptămânal. Poate vrei să înveți să înoți, sau vrei să faci o plimbare cu bicicleta, sau o excursie într-un loc nou.
  • Nu da skip la zilele de relaxare. Nu suntem obișnuiți să dedicăm o zi doar pentru noi, însă îți va aduce mult mai multe beneficii decât să continui să lucrezi până ajungi în burnout.

Concluzii

Oricare ar fi cauza lipsei tale de energie, se poate rezolva dacă alegi să iei acțiune. Și vei vedea cât de bine e să fii mai energic, câte lucruri poți face și cât de bine te simți când corpul are bateriile încărcate, în loc să fie epuizat și cu bateriile la pământ.

Iar acesta e scopul nostru. Pe lângă partea de fitness și nutriție, vrem să te ajutăm să ai mai multă energie și să te simți din ce în ce mai bine. 
Acum că ai văzut care sunt cauzele lipsei tale de energie, spune-ne un singur lucru pe care îl vei face de acum înainte ca să-ți îmbunătățești starea generală și să fii mai fresh pe parcursul zilei😊

>