Proteine animale: Top 10 surse de proteine de origine animală

Proteinele se împart în proteine animale și proteine vegetale. Adică, proteine ce se găsesc în alimente de origine animală și proteine ce se găsesc în alimente vegetale. Proteinele oferă sprijin celulelor corpului uman. Mai jos găsești tot ce trebuie să știi despre proteinele animale, dar și câteva curiozități legate de acestea.

Care este funcția proteinelor în organism?

Ca și carbohidrații și grăsimile, și proteinele au o funcție importantă în corpul nostru. Anume de aceea e important să le consumăm zilnic. 

Ți-am pregătit mai jos o listă despre importanța proteinelor în corpul nostru. Aceasta te va face să înțelegi mai bine rolul, funcția și importanța proteinelor animale sau vegetale pentru organismul tău. 

Deci, proteinele trebuiesc pentru:

  • Structură – proteina este un material principalul al tuturor membranelor celulare;
  • Catalitice sau enzimatice – datorită proteinelor, apar aproape toate reacțiile biochimice din organism;
  • Transport – transferul activ al substanțelor din mediul extern în celulă (sau invers), se efectuează cu ajutorul proteinei;
  • Protecție – anticorpii, pe care îi produce sistemul imunitar al organismului tău, pentru a lupta cu infecțiile, sunt proteine;
  • Funcția hormonală – funcțiile corpului sunt coordonate de proteinele hormonale; 
  • Plasticitate – colagenul și elastina sunt proteine ​​care au un rol primordial în formarea țesuturile conjunctive;
  • Receptare – proteinele au un rol cheie în comunicațiile intercelulare.

Ce sunt proteinele animale?

Proteinele se găsesc, în cea mai mare parte, în alimentele de origine animală. Deci, când spunem proteine animale ne referim anume la proteinele care se găsesc în carne, pește, fructe de mare, produse lactate și desigur, în ouă. 

Proteinele se împart în complete și incomplete. Se consideră proteine complete cele care conțin toți acei 9 aminoacizi esențiali. Adică aminoacizii pe care corpul nostru nu îi poate produce desinestătător. Proteinele animale sunt proteine complete. Acestea se găsesc în cea mai mare cantitate în gălbenușul unui ou de pui, carne, pește, lapte și alte produse lactate.

Proteinele incomplete sunt proteine ​​cărora le lipsește cel puțin unul dintre aminoacizii esențiali. Principalele surse ale acestui tip de aminoacizi sunt proteinele vegetale. Se întâlnesc în legume, fructe, leguminoase, cereale, nuci și în soia.

Vezi 10 surse de alimente ce conțin proteine animale

Deja știi ce sunt proteinele animale și unde se regăsesc acestea. Dar, dacă îți construiești o dietă alimentară sănătoasă, ai nevoie să respecți norma zilnică de proteine. În același timp, ai nevoie să combini proteinele animale cu cele vegetale. Mai jos, poți vedea sursele de proteine animale și cantitatea de proteine animale per 100 de grame de produs. 

Surse de proteine animale (100 g)Proteine animale 
Caviarul roșu 36 de grame 
Parmezanul36 de grame 
Pieptul de pui31 de grame
Tonul29,15 de grame 
Carnea de vită29 de grame 
Carnea de porc26 de grame 
Creveții24 de grame 
Brânza de vaci8,3 grame 
Laptele8 grame
Ouăle 6 grame 

Model de alimentație ce conține proteine animale

Pentru un stil de viață sănătos și o dietă alimentară echilibrată, nu este suficient doar să consumi aceste alimente. Trebuie să știi cum să le consumi. Cum să le combini cu alte alimente. 

Trebuie să știi cum poți avea norma zilnică de proteine animale, dar și de carbohidrați și grăsimi. Dar, în alimentația ta nu trebuie nici să faci exces de proteine animale. Prea mult tot face rău. 

Există un echilibru în toate. Astfel, alegând ce-i mai bine pentru tine și sănătatea ta, vei ajunge să-ți formezi propria dietă alimentară pentru a fi sănătos. Vei putea instinctiv combina proteinele animale cu proteinele vegetale. Și totodată, să adaugi la ele carbohidrații și grăsimile necesare corpului tău.

Ți-am pregătit câteva exemple de cum ar putea arăta alimentația ta, dacă vei consuma proteine animale.

Un mic dejun ce conține proteine animale ar putea arăta așa:

  • Iaurt; 
  • Brânză de vaci cu fructe;
  • Papanași cu brânză;
  • Omletă cu albuș de ou;
  • Omletă cu brânză de capră;
  • Frittata (omletă italiană) cu legume și ierburi proaspete;
  • Ouă poșate cu sparanghel, brânză sau alte legume;
  • Sandwich cu avocado și pui sau curcan.

Prânzul ce conține proteine animale:

  • Supă de pește cu somon;
  • Supă cu chiftele de pui;
  • Supă cu tăiței cu ou;

Cina ce conține proteine animale:

  • Piept de pui (preparat la cuptor, la grătar, la abur). Combinat cu salată de legume;
  • Fructe de mare cu orez brun sau legume;
  • Chiftele de pește cu salată;
  • Cotlete de pui (coapte la cuptor) cu salată;
  • Biban copt cu legume;
  • Ton sau creveți cu salată de legume;
  • Carne de vită (la abur sau la rolă) cu legume;
  • Salată cu piept de pui și țelină.

În acest exemplu găsești atât proteine animale cât și proteine vegetale. Desigur, poți ajusta în funcție de nevoile tale. Poți adăuga carbohidrați sau grăsimi. Poți adăuga mai multe proteine vegetale și micșora norma de proteine animale. Totul, însă, trebuie făcut pentru a-ți îmbunătăți sănătatea.

Nu este recomandat să aderi la o dietă bazată, strict, pe proteine. Fie ele proteine animale sau vegetale. Este necesar să ții cont de formula generală. Un raport de proteine ​​(25-35%), grăsimi (25-35%) și carbohidrați (30-50%). Poți mânca proteine animale combinate cu proteinele vegetale.

Prea multe proteine animale dăunează?

Aportul ridicat de proteine ​​poate dăuna persoanelor cu boli de rinichi. Cei doi factori principali de risc pentru insuficiența renală sunt hipertensiunea arterială și diabetul. 

Cantitatea exactă de proteine animale ​​necesară, variază în funcție de vârstă, sănătate și stilul de viață pe care îl ai. Dacă ai o boală de rinichi, ar trebui să urmezi sfatul medicului și să limitezi aportul de proteine animale, dar și vegetale.

Totuși, nu există dovezi că aportul de proteine ​​în cantități rezonabile dăunează oamenilor sănătoși. Un studiu pe bărbați sănătoși, implicați în antrenamentul de forță a arătat că un aport zilnic de 3 g de proteine animale ​​pe kg de greutate corporală timp de un an, nu a avut efecte adverse asupra sănătății.  

Trebuie să ții cont, însă, că excesul de proteine animale ​​și lipsa proteinelor vegetale, dar și a altor substanțe necesare, duce la probleme digestive, respirație urât mirositoare, sete constantă.

Ce probleme îți cauzează deficitul de proteine animale?

Deja știi că prea multe proteine animale, dăunează și este necesar un echilibru în toate. Dar, ce se întâmplă dacă nu consumi suficiente proteine animale? Ei bine, dacă în loc de proteine animale aduni norma cu ajutorul proteinelor vegetale, atunci nimic nu se întâmplă.

Însă, dacă nu consumi nici proteine animale nici vegetale, corpul tău va reacționa urât. Va încerca prin diferite metode să-ți dea de înțeles că ceva nu este în regulă. Pe lângă asta, există și analize medicale care te pot ajuta să afli dacă ai deficit de proteine în corp.

Iată câteva semne care îți spun că nu-ți ajung proteine animale, dar și vegetale în corp. Dacă observi asta, trebuie să te adresezi la medicul tău.

  • Simți foame mereu- proteinele animale te ajută să fii sătul mult timp. Greșeala pe care o facem mai toți, este de a consuma carbohidrați, în special carbohidrați rapizi, dacă ne este foame. Această mâncare face ca zahărul în sânge să crească, dar și să scadă la fel de rapid. Din lipsa de proteine apare și pofta de dulciuri. Corpul tău nu are suficientă putere, iar bomboanele sunt o sursă rapidă de a le obține. Nu pentru mult timp.
  • Ai păr și unghii slabe – E important să consumi regulat proteine animale. Unghiile și părul sunt, de asemenea, proteine, sau mai bine zis, cheratina. Fără proteine animale și vegetale organismul nu va avea de unde să ia material de construcție. Cu o deficiență de proteine, părul devine subțire, crește slab și se despică, iar unghiile încep să se rupă și să se exfolieze.
  • Rănile se vindecă mai greu – dacă chiar și o mică zgârietură se vindecă mai mult de o săptămână, acesta poate fi și un semn al lipsei de proteine. Dacă nu există suficientă proteină, corpului tău îi trebuie mult mai mult timp pentru a repara daunele.
  • Suferi de boli infecțioase mai des – proteinele sunt esențiale pentru construirea celulelor sistemului imunitar. Fie că e vorba de proteine animale sau vegetale, dacă nu mănânci suficiente, corpul tău poate slăbi în timp. Imunitatea încetează să facă față bacteriilor și virușilor și te îmbolnăvești mai des. 
  • Suferi de edem – deficiența de proteine ​​duce la o încălcare a echilibrului apă-sare, din cauza căreia fluidul se acumulează în țesuturi. Rezultatul sunt pungi sub ochi și o față umflată dimineața, umflarea gleznelor și a picioarelor, o senzație de greutate la picioare, chiar dacă porți pantofi comozi.
  • Ești supărat sau trist – proteinele, sunt importante pentru sinteza neurotransmițătorului serotoninei. Necesară pentru o bună dispoziție și rezistență la stres. Lipsa serotoninei duce nu numai la tristețe și gânduri sumbre. Dar, și la insomnie, anxietate, nervozitate și tendință de a exploda prin fleacuri.
  • Pierzi în greutate- dacă nu există suficiente proteine, atunci toate proteinele animale primite sunt trimise acolo unde sunt vitale, către organele interne. Vei observa semne de atrofie treptată a țesutului muscular – slăbiciune sau oboseală. 

Dacă dorești să-ți corectezi greutatea, nu refuza grăsimile și proteinele. Baza unei diete adecvate este carnea, peștele și alte proteine animale. Sau alimentele bogate în proteine ​​vegetale, dacă nu consumi proteine animale. Cerealele și legumele cu conținut de proteine vegetale te pot ajuta.

Este important să găsești un echilibru. Proteinele animale sunt importante pentru o bună funcționare a corpului tău. Dacă le combini cu cele vegetale, obții și un aport de vitamine și minerale folositoare corpului tău. Asta te ajută să rămâi sănătos pe interior și pe exterior. Iar dacă ești sănătos, ai asigurată starea de bine și energia necesară pentru a-ți îndeplini toate țelurile. 

>