Semnale de rezistență: Principii de viață pentru a învinge.

Descoperă cum să formezi principii de viață și să nu te mai opui vocii interioare. A avea principii înseamnă să reușești. Rezistența îmi este cunoscută mai mult ca mărime fizică din ecuațiile legate de legea lui Ohm. Acest sens are interes doar pentru cei ce au probleme la fizică sau cei de la facultatea de inginerie. Poate te-ai întrebat: Ce legătură are rezistența cu Principii de viață?

Rezistența este prezentă peste tot. Aș spune mai mult : este prezentă în zilele noastre în fiecare zi, începând din clipa în care a sunat deșteptătorul. 

În acest articol vreau să-ți arăt cum să-ți creezi principii de viață pentru a învinge în orice dificultate.

Newton ne-a învățat că atunci când un corp acționează asupra altui corp cu o forță , celălalt corp acționează și el asupra primului corp cu o forță de aceeași mărime și de aceeași direcție, dar de sens contrar. Atunci când dorim să facem ceva mereu va exista o forță care se va opune dorinței noastre. Dacă această forță, pe care în continuare o voi numi rezistență nu va fi oprită cu o altă forță de dens opus, dar ca valoarea mai mare, în viață nu ni se va primi nimic deosebit.

Despre rezistența și principii de viață

Fiecare dintre noi trece prin fenomenul de rezistență la mediul extern, și în general la schimbare. Rezistența nu se vede, dar aceasta nu înseamnă că ea nu există. Chiar în acest moment în care scriu acest articol, o parte din minte opune rezistență, ca să nu scriu, doar e weekend. 

Rezistența se manifestă atunci când tu ai dorințe, scopuri, ai și un plan logic bine structurat dar tu eziți ca să-l realizezi. Tu știi că dacă vei mânca un hamburger vei pierde tot ce ai acumulat la un antrenament.  

Știi foarte bine că dacă vei acorda atenție zilnică unei alimentații sănătoase cu un efort fizic mai mic vei putea să-ți menții constantă masa corpului. E destul 3-5km să alergi zilnic ca să te menții în formă. 

Toate aceste lucruri pe care le vedem peste tot noi le cunoaștem dar întâmpinăm o rezistență enormă atunci când trebuie să le aplicăm în viața reală.

Aceeași rezistență o întâmpini și atunci când trebuie să înveți la școală, vrei să ceri o mărire de salariu, sau să depui o cerere de demisie. Atunci când simți că ai greșit, dar mândria sau orgoliul te fac ca să manifestezi o rezistență pentru a recunoaște greșeala. Doar asta este o posibilitate enormă ca să crești pe anumite aspecte. 

Rezistența – principalul dușman.

Materialele conductoare au rezistența foarte mică și datorită acestui fapt permit trecerea unui curent mare printr-o arie a secțiunii mici față de alte materiale. 

Rezistența blochează fluxul de energie care vrea să treacă prin noi. Acest dușman este asemeni unui bodyguard care nu permite lucrurilor să se întâmple. Va încerca din toate puterile să te protejeze, va depune efort chiar și în cele mai dificile condiții ca să rămâi în viață, dar aceasta nu va fi viața ta pe care ți-ai fi dorit-o. Această rezistență, care vrea să te protejeze este defapt dușmanul tău și cu el trebuie de luptat. 

Dușmanul nostru care opune rezistență schimbării va sta mereu în noi. Este ca un parazit care are nevoie de gazdă. Dacă noi vom permite acestui parazit să se hrănească cu slăbiciunile noastre el va trăi veșnic în noi. Există doar o singură soluție : “Învingerea acestui dușman”.

Mi-am dorit să mă învăț a face sfoara, aveam circa 14 ani. Toți prietenii mei îmi ziceau că este târziu, trebuia de la 5 ani să te înveți să faci asta. Acele momente erau foarte dificile pentru mine. Că doar ei erau prietenii mei, spuneau adevărul, deci ei îmi doreau binele. 

Acum pot spune că defapt, ei erau mai degrabă dușmanii mei decât prieteni. Ei nu doreau ca eu să fac ceea ce ei nu puteau. Și astfel de situații am avut peste tot. Am găsit o carte, după care m-am ghidat, și după aproximativ 4 luni am reușit să mă așez pe sfoară. Mai pe urmă mulți îmi cereau sfaturi de parcă aș fi fost expert. Cu toate că nu am făcut nimic deosebit.

Vocea pe care te-ai învățat să o ignori.

Am ignorat mulți ani ceea ce mă făcea fericit. Mergeam pe 2 drumuri unul ghidat de logică și altul care venea din interior. Logica îmi spunea că trebuie să fac ca toți cei care la acea vreme mi se păreau ca au succes. 

Acum înțeleg că aceea era formula lor de succes nu și a mea. E ca și cum te-ai lăuda ca ai acasă un frigider plin cu salam dar pentru un vegetarian nu va fi atractiv, va ignora asta. Pe el nu-l va interesa să stea la masă cu tine, unde vei fi servit cu salam. 

Fusesem angajat la o companie mare și teoretic era loc foarte mare pentru avansare. Mă uitam atent la fiecare poziție, mai mare ca a mea și ce presupunea asta. Și nu am văzut nimic deosebit. 

Vocea mea interioară îmi spunea : “Fugi de aici…”. De fiecare dată când această voce îmi apărea, opuneam rezistență – o ignoram. Și asta s-a petrecut mult timp. Apoi am schimbat mediul, alte condiții, alt colectiv și parcă făceam ce-mi plăcea dar din nou ignoram vocea interioară și din nou mă blocam.

Ani la rând am ignorat dorința naturală care mă făcea cu adevărat fericit. Cu cât mai mult ignori această voce cu atât rezerva de energie care o menține în viață este mai mică. Este o resursă finită și consumabilă cu risc mare de a o pierde. Dacă în fiecare zi o vei ignora, cu timpul va apărea tot mai rar și nimic nu o va mai salva. 

Vocii interioare trebuie să-i dai o șansă. Dacă vei opune mai puțină rezistență, și în fiecare zi vei face măcar o parte din ceea ce ea îți zice, cu timpul ea se va întări. Condiții ideale nu vor fi niciodată și nu se merită de așteptat.

Cum să opun rezistență și să-mi formez principii de viață?

Dacă altcineva nu poate, asta nu înseamnă că tu nu vei putea. Roada pe care o culegem este rezultatul obiceiurilor noastre, a principiilor de viață. Dacă tu nu crezi sau nu ai văzut, nu înseamnă că nu există. 

Nu credeam că peștele poate fi prins la montură “fir de păr”. Cu toate că am văzut pe internet cum pescarii folosesc această montură. Din nou rezistență. De multe ori am încercat-o și nu am avut nici un rezultat. Au fost mai mult de zece încercări ratate. Dar asta nu ma făcut să renunț. De fiecare dată făceam ceva modificări, mai citeam și într-o zi am primit primul rezultat după foarte multe rateuri. Abia atunci am crezut. Victorie.

Acest principiu de viață este universal. Chiar dacă nu crezi, și totul în jurul tău opune rezistență e prea devreme să renunți. Îmi plac lucrurile simple, dar nu sunt maestru la asta. Pornind de la o idee simplă pot ajunge la ceva prea complex care mă epuizează pe drum.

Atunci când mă gândesc la principii de viață în primul rând mă gândesc la ele ca la un scut de protecție. Cum să fac ca vocea mea interioară să fie în armonie cu acțiunile mele ? Cum să fac ca în drumul meu rezistența să fie anihilată ? Orice construcție are un fundament pe care se sprijină. Fiecare direcție de arte marțiale are la bază niște principii pe care se construiește toată tehnica indiferent de nivel.

Dacă practicarea sportului sau alimentația corectă mă vor face să mă simt mai sănătos atunci voi căuta să aflu mai multe despre asta și să-mi deduc niște principii. 

Dacă citirea cărților mă vor ajuta să fiu mai bun pe plan profesional sau în viață voi face din asta un principiu. Când va fi momentul să aleg să merg la sport sau să ies la o bere aceste principii mă vor ajuta. 

Cu cât mai bine le voi înțelege și practica cu atât mai bine vor lucra în favoarea mea. Rezistența nu are nici o șansă. În momentul în care începe să apară va fi oprită de forța propriilor principii.

Principii de viață fără rezistență

Nu trebuie să cauți energie și resurse ca să opui rezistență. Este o cale costisitoare și într-un final resursele de energie vor fi epuizate. 

Este mult mai ușor să găsești soluții prin care orice schimbare pe care dorești să o faci să fie în armonie cu vocea ta interioară. Găsește argumente, fă din ele principii de viață sau reguli, urmărește respectarea acestora sistematic și într-un final semnalele de rezistență aproape că nu vor fi.

>