Ce este succesul pentru tine? 7 principii care îți vor schimba modul de gândire

Mulți dintre noi se pierd atunci când li se pune întrebarea: „Ce este succesul pentru tine?”. Și fii de acord, de fiecare dată, primele cuvinte care îți vin în cap sunt: „bani, sănătate, un job bun, familie.” Sună ca un clișeu. Asta înseamnă să ai succes?

Dicționarul spune că succesul este atunci când ne atingem obiectivele. Când obținem un rezultat pozitiv. Dar, și când primim recunoașterea meritelor de la oamenii din jurul nostru. Având în vedere care sunt cele mai populare răspunsuri, când întrebăm lumea despre succes, e o definiție care coincide perfect. 

Dar, oare toți au aceleași obiective pentru a ajunge la succes? Probabil că nu. Fiecare formulează în felul său. Deci, toți au un succes diferit de al celor din jur. Pentru fiecare succesul înseamnă o sumă diferită de bani, or un job diferit. 

Cum succesul este influențat de obiectivele pe care ți le pui? 

Ca să afli ce e succesul pentru tine, trebuie să-ți revezi lista cu scopuri. Iar dacă nu o ai, să o întocmești. Vrei ca succesul tău să fie ca al lui „Cutărescu”? Or să fie 100% individual? Or poate vrei ca succesul tău să semene cu câte o bucățică din alte succese? Cum spuneam, e vorba de scopuri. 

Poți ști intuitiv care este succesul tău. Sau poți vizualiza cum ar arăta viața ta cu succesul în ea. Deja e clar, succesul pentru toți e diferit. Fiecare cu al lui. Dar, să știi că succesul nu depinde doar de scopurile puse. Ci și de lumea ta interioară. De viziunea ta asupra lumii. Și desigur, de calitățile pe care le ai. 

Pentru a atinge succesul, este important să vezi ce obiective ai. Pentru că atunci când îți atingi succesul, înseamnă că ți-ai îndeplinit obiectivul. Este necesar să-ți formulezi scopurile, să-ți planifici pașii spre ele și să te apuci de treabă. Ține minte, fă asta individual. Viața ta va fi mult mai fericită, mai palpitantă. 

Deci, succesul este capacitatea de a ne îndeplini scopurile, găsind modalități și căi pentru îndeplinirea acestora. O definiție simplă. 

Succesul e despre bani? 

Acum serios, succesul nu înseamnă bani, mașini de lux sau un job de elită. Este mai mult despre proces și drumul în sine, nu despre lucrul final. Cel mai ușor mod să obții acest succes este să-ți fortifici talentul. Și să pui accent pe punctele tale forte.

E bine să te gândești ce este succesul pentru tine. De asemenea, e bine să ai un exemplu, o persoană drept mentor. Acest lucru te-ar ajuta să evoluezi mai repede și să-ți îndeplinești scopurile. Dar, rezultatele le poți obține numai tu. Ești cel care va lua deciziile la final.

Dacă nu banii sunt succesul, de ce aceștia sunt luați drept exemplu? Pentru că în media vedem întruchiparea bogăției drept un șablon pentru o viață de succes. Oameni care au reușit să izbutească, să ajungă la apogeul carierei și să primească sume mari de bani. Și un astfel de om este luat drept exemplu. Este idolatrizat și transformat în șablonul clasic. Cu denumirea „persoană de succes”. 

Idolii, însă, au și ei probleme. Pentru că bogăția este doar un unghi din care se privesc lucrurile. Din celălalt unghi se văd lucruri mult mai importante. Fericirea, liniștea interioară ar trebui să fie în egală măsură cu banii. Echilibrul este cel mai important. Succesul real este posibil, dacă obții armonia. Or, ce rost au banii, dacă ajungi să ei cina absolut singur?

Desigur, fiecare persoană are propria viziune asupra lumii. Influențată de caracterul, temperamentul și ambițiile sale. De aceea, fiecare persoană răspunde diferit la întrebarea „Ce este succesul pentru tine?”. 

Ce pași trebuie să faci, ca să atingi succesul?

Aici nu e complicat. Pentru a obține succesul trebuie să muncești. Să muncești mult și din greu. Și trebuie să începi cu formularea clară a ceea ce înseamnă succesul pentru tine. Să vezi care sunt dorințele tale și să-ți pui clar scopurile. Să-ți faci un plan pentru a merge cât mai sigur spre ele.

Este nevoie de efort și timp pentru a planifica și a înțelege ce vrei cu adevărat, dar rezultatul merită efortul. Asta te va duce la o viață interesantă, care se va schimba în bine practic imediat.

Odată ce vei porni pe calea succesului și vei merge în direcția corectă, vei avea o viață calitativă. Trebuie doar să ei decizii și să acționezi. Da, vei cheltui energie, dar în locul ei va veni și mai multă. Iar asta înseamnă fericire. Mult mai multă fericire decât vei putea lua din statul pe internet sau lenevitul pe canapea.

Până la urmă, viața fără un scop, nu este interesantă. Fără un interes și fără un plan e plictisitor. Iar plictiseala nu aduce fericire. De aceea, este necesar o continuă evoluare.

Care este cheia succesului?

Dacă semnificația succesului e diferită, oare exemplul altei persoane ne mai poate învăța ceva? Mai putem lua exemplu din anumite surse? 

Ei bine, succesul este pentru fiecare individual. Totuși, există anumite principii care sunt importante pentru toți. Nu vei putea avea succesul altcuiva, dar poți aplica principiile folosite în obținerea acelui succes.

Desigur, fiecare își ajustează principiile după propria viață. Ce merge pentru unul, nu poate să meargă 100% și pentru celălalt. Depinde și de poziția pe care o ai față de viață. Principiile tale ar putea să difere în dependență de modul tău de gândire. Asigură-te doar că sunt corecte.

Principii care te ajută să obții succesul

Dacă ar fi să descifrezi anumite principii ale succesului. Or obținerea unor formule, care te-ar ajuta la obținerea rezultatelor, indiferent de obiectivele tale, acestea ar fi:

 1. Ia ideea și pune-o în aplicare!

Nimic nu va aduce rezultat, dacă nu acționezi. Cu cât analizezi mai mult, cu atât frica de a acționa este mai mare. Orice vis va rămâne doar un vis dacă îți este frică. Dacă elimini teama, consideră că ți-ai îndeplinit scopul.

 1. Spune „da”!

De multe ori, spunând „nu” ratezi anumite oportunități. Înainte să renunți, analizează de ce vrei să o faci și ce ar urma odată ce spui nu. Nu trebuie să uiți că fiecare oportunitate apărută în cale este importantă.

 1. Ieși din zona de confort!

Dacă îți pui întrebări despre sensul vieții, atunci află că el este în dezvoltarea continuă. Evoluarea constantă ne împiedică să degradăm. De aceea, trebuie să înveți mereu ceva nou. Dacă vei rămâne în zona de confort, nu vei afla ce e aia victorie.

 1. Stabilește-ți obiective!

Dacă nu știi care sunt obiectivele tale, atunci vei îndeplini scopurile altora. Nu va fi ușor să ajungi la înălțime. Dar, trebuie să tinzi să zbori. De aceea, stabilește-ți obiective și mergi încrezut spre ele. 

 1. Rămâi ferm pe poziția ta!

Ajungi să te pierzi pe tine însuți, dacă te lași influențat de părerea celui din jur. Ascultă ceea ce îți spun alții, dar decide tu și fă așa cum știi mai bine. Asta te va face să fii mai încrezut.

 1. Fii onest și integru!

Onestitatea și integritatea este un succes. Sunt calități umane minunate. Să faci ceva pentru bani nu e corect. Dacă banii sunt în topul obiectivelor tale, atunci nu vei obține niciodată succesul real. Dar, dacă investești în ceea ce îți place și în calitatea oamenilor din jurul tău, atunci toate eforturile vor fi de neprețuit. Fii onest în primul rând cu tine. 

 1. Bucură-te de viață!

Viața ta poate fi colorată, doar dacă tu o faci să arate astfel. Tu îți creezi momentele plăcute, trebuie doar să trăiești din plin. 

De ce nu toți ating succesul?

Să-ți pui întrebări despre obiectivele pe care le ai, poate fi mai greu decât să te întrebi despre succes. Dar, e necesar. Dacă să facem o analiză a oamenilor pe care îi avem în jur, toți ar vrea să aibă succes. Totuși, prea puțini sunt cei care se gândesc în serios la obiectivele pe care le au. Sau și mai mult, le pot întocmi, or își fac un plan despre cum să le atingă. 

Nu mulți oameni sunt obișnuiți să-și stabilească țeluri. Și știi care e problema? De ce lumea nu face asta? Pentru că mai toți caută un plan gata făcut. Și poate că nu e vina lor. Am fost crescuți și procesați astfel la școală. Mai este și internetul, or televizorul. Astea ne oferă așa zisele scheme gata făcute. 

Prea puțini oameni au fost crescuți cu îndemnul de a visa, de a se asculta. Or, îndemnați să-și analizeze și urmeze dorințele. Ar fi asta complicat, or poate prea abstract? Nu se poate oare asta încadra în viața reală? 

Astea sunt, totuși, lucruri importante pentru fiecare om. Dacă nu te-ai cunoaște pe tine însuți, or ce vrei de la viață. Dacă nu ai ști ce dorințe ai, or ce este 

pentru tine succesul, nu ai cunoaște pentru ce anume trebuie să muncești. Și ai putea oare realiza ceva? Cred că ai bate pasul pe loc.

În cel mai bun caz, ai merge pe un drum făcut de altcineva și ai obține niște rezultate medii. Dar, cel mai important, nu ai avea inspirație și nici bucurie de la viață. Însă, anume pentru asta și te afli pe pământ. Să ai bucurii, succes și să fii fericit. Iar, dacă nu se întâmplă asta, apare frustrarea și ești vulnerabil psihologic.

Diferența dintre oamenii de succes și cei fără succes

Cum am mai spus, succesul este strâns legat de dezvoltarea ta personală. Cu cât mai mult evoluezi și te auto-dezvolți, cu atât mai mult îți cresc șansele pentru succes. Pentru asta ai nevoie să depui maxim efort. 

Cei mai mulți oameni care au succes, nu provin din familii de aristocrați. Și mai mult, aceștia nu neapărat au studii superioare. Probabil, mulți dintre ei au fost mai întâi foarte săraci. Ei au avut o idee vagă despre succes. Au avut scopuri și au muncit. Nu toți sunt gata să muncească. Asta, cred, e una din diferențele pe care le au oamenii de succes și cei fără succes. Mulți nu sunt gata să întreprindă pași concreți.

Prin ce sunt diferiți oamenii de succes? În primul rând, prin atitudinea față de viață. Aceștia sunt mai pozitivi și acceptă chiar și eșecurile. Dacă vrei să ai succes, nu trebuie să renunți, să încerci iar și iar.

Nimeni nu va veni și îți va face viața perfectă dintr-o singură atingere cu bagheta magică. Totul depinde de tine. Trebuie să depui suflet și să rămâi încrezut și pozitiv de-a lungul întregului drum. Asta e cel mai important.

Fiecare persoană de succes are desigur scopuri bine definite. Planul pentru o zi, o săptămână, o lună, un an. Trebuie să fii mereu în căutarea oportunităților de a-ți atinge obiectivul. Ai putea chiar să ții un „jurnal de succes”, pentru a ține evidența scopurilor tale.

De asemenea, oamenii de succes cred în miracol. Când îți stabilești un scop măreț, trebuie să crezi că se va îndeplini. Să fii om de succes, înseamnă să ai credință în miracol să perseverezi și să te dezvolți constant. Cele mai mari invenții ale lumii anume așa s-au făcut.

Ce face un om fără succes? Un om fără succes privește mai mereu televizorul, se teme de schimbări, adună frustrări, îi critică pe alții și îi discută. Oamenii fără succes deja știu totul, au cerințe de la alții și îi învinuiesc pentru eșecurile lor. Dar, cel mai important, nu au scopuri în viață.

Componentele principale ale succesului

Deci, dacă ar fi să fac o retrospectivă, aș putea distinge cele mai importante lucruri ce țin de succes și te ajută să-l atingi:

 • Stabilirea clară a obiectivelor;
 • Căutarea oportunităților pentru îndeplinirea scopurilor;
 • Munca în permanență pentru atingerea obiectivelor;
 • Plăcere de la munca pe care o faci;
 • O familie puternică;
 • Bunăstare materială;
 • Auto-dezvoltarea continuă;
 • Sănătatea;
 • Disponibilitatea de a accepta eșecul.

Nu uita că fiecare este diferit. De aceea obiectivele și interesele fiecăruia sunt diferite. Nu le copia pe ale altora, construiește-le pe ale tale. Valorile pe care le ai, sunt și ele diferite de ale celorlalți oameni. 

Ce ne apropie unii de alții, este faptul că dorim să atingem cu toții un apogeu. Să demonstrăm tuturor, inclusiv nouă, că suntem demni de ceva. Pentru asta tu, eu, noi, va trebui să depunem efort maxim și să muncim. 

Succesul fiecăruia dintre noi este maxim influențat de mai multe aspecte ale vieții noastre. Modul cum alegem să ne petrecem timpul liber, cum ne dezvoltăm, cum comunicăm cu cei din jur, cum facem față emoțiilor negative, or cum evaluăm situația și oportunitățile din jurul nostru.

Munca în continu la toate aspectele și este cheia succesului. Trebuie doar să ți-l imaginezi și să-ți faci un plan. Iar, data viitoare când te va întreba cineva „Ce este succesul pentru tine?”, să știi exact răspunsul la întrebare.

>