Trezirea la ora 5 în era digitală. De ce să te trezești devreme ?

Am auzit cu toții de proverbul “Cine se trezește de dimineață departe ajunge”. Dar prea puțini dintre noi l-au luat în serios sau au încercat să-l aplice în practică pe o perioadă semnificativă. Din start trezirea la ora 5 pare ceva ieșit din comun și greu de realizat. Însă în realitate dacă urmezi niște reguli cu strictețe devine o obișnuință sau chiar o rutină. 

Idea trezirii la ora 5 am preluat-o dintr-o carte citită care mi-a plăcut și am decis să o testez. Am adaptat această idee la contextul meu și am început să fac diferite experimente în jurul acestei idei. Aveam serviciu, iar în paralel îmi doream să lucrez la un proiect care necesita mult studiu. Atunci am înțeles că trezirea la ora 5 poate fi soluția aproape perfectă care îmi va oferi câteva ore în plus pentru a înainta măcar puțin în ceia ce îmi doream.

trezirea

Vreau ca prin acest articol să trezesc măcar un pic de dorință ca să încerci să te trezești la ora 5 timp de o săptămână. Iar dacă vrei motive să faci asta, am extras câteva idei după părerea mea importante, care îți pot îmbunătăți puțin unele aspecte din viață.

Notă:

Acest articol a fost scris într-o perioadă când mă trezeam zilnic la ora 5 dimineața. Am reușit să fac acest lucru timp de 4 luni fără să încalc regimul. Apoi, am reluat antrenamentele de arte marțiale și ajungeam acasă aproape de 10 seara. Acest lucru m-a forțat să-mi mut regimul și să mă trezesc la ora 6. Cu toate acestea, în zilele de vară continui să mă trezesc de multe ori la ora 5 iar în perioada de iarnă la ora 6.

1. 4 beneficii de ce să te trezești mai devreme

Aici ora 5 este un punct de referință și exprimă experiența mea cu trezirea devreme. În cazul tău, poate să fie ora 5.30 sau chiar ora 6. Acest lucru contează mai puțin. Important este să o faci regulat și motivul pentru care face acest lucru. Nu are sens să te  trezești devreme ca să stai pe internet sau…

  • 1.1 Dezvolți un nivel înalt de disciplină

Nu e secret că disciplina uneori este mai importantă decât bagajul de cunoștințe acumulat. Fără disciplină nu poți crea și realiza o strategie efectivă care să-ți permită să înaintezi. Pot spune că dacă alegi să te trezești regulat la aceeași oră (nu neapărat la ora 5) cu timpul aceasta se transformă într-o obișnuință bună pe care o poți folosi la atingerea unor obiective. 

Pentru început poate părea un lucru banal, dar crede-mă, că încetul cu încetul vei observa că viața ta se poate schimba măcar puțin spre latura cea bună. Și asta deja e un plus. Orele de dimineață, însoțite de o disciplină înaltă îți vor permite să dezvolți anumite calități și să devii de neoprit atunci când vine vorba de realizarea cu strictețe a unui plan. Am scris AICI un articol în care vorbesc despre cum poți folosi trezirea la ora 5 pentru dezvoltarea puterii interioare. Avem multe de făcut și este tot mai greu să pui focus pe un singur lucru dacă nu ai o disciplină dezvoltată. Pentru cei ce practică sportul, mai ales când e vorba de competiție e cunoscut faptul că fără disciplină la antrenamente, rezultatele vor fi slabe. Ora 5 este timpul perfect ca să începi ziua în forță și să-ți creezi o obișnuință de a începe ziua lucrând la ceva personal care chiar contează pentru tine.

  • 1.2 Trezindu-te la ora 5 câștigi 3-4 ore prețioase zilnic

Majoritatea din noi, avem serviciu care ne ocupă 8-10 ore pe zi. Ne rămâne foarte puțin timp pentru a mai face ceva după o zi de lucru. De cele mai multe ori, nici nu mai ai dorința și puterea de a mai face ceva. Dacă mai scoatem acele 7-8 ore de somn, atunci rămâne foarte puțin timp liber în care poți lucra efectiv. Trezirea la ora 5 este o soluție foarte bună dacă dorești să câștigi ceva timp ca să poți lucra la ceva personal și să fii productiv.

Să zicem că ai un serviciu fix care începe la ora 9.00. De la ora 5 până la ora 9 sunt tocmai 4 ore dintre care aproximativ o oră se consumă pe transport și micul dejun. Deci rămân aproximativ 3 ore pe zi. Pare puțin dar anume aceste 3 ori cu timpul vor face diferența între tine și mulțimea care se trezește după ora 8. Gândește-te, ce ai putea face cu aceste 3 ore matinale în care ești plin de energie ca să începi o nouă zi. Să citești, să faci sport, sau să dedici timp suplimentar pentru a depăși colegii la serviciu. Nu uita, doar 3 ore pe zi, cu timpul diferența va fi în luni sau chiar ani de experiență.

  • 1.3 Dezvolți voința și caracterul

Oamenii mereu caută schimbări care îi va face mai deosebiți. Știi și tu cum funcționează acest mecanism și nu e nimic rău în asta. Doar că de obicei schimbarea se petrece la exterior și mai puțin în interior. Este foarte ușor să-ți schimbi hainele, frizura … chiar și corpul, antrenându-ți bicepșii și abdomenul. Asta funcționează, dă rezultat rapid, vei fi repede observat, doar că toate astea sunt doar niște pasive care vor consuma resursele financiare și timp, iar adevărata creștere nu o vei avea. 

Te întrebi poate ce treabă are cu trezirea la ora 5 ? Mai întâi de toate trebuie să încerci ca să poți exact înțelege ce înseamnă să învingi regulat somnul de dimineață. Rezultatul va fi pe măsură : vei dezvolta voința interioară și un caracter de neînvins pe care mai apoi le vei aplica la realizarea altor lucruri. 

Multe idei pe care le avem nu sunt realizate nu din lipsă de cunoștințe ci mai mult din lipsă de voință interioară de a învinge somnul și lenea. Atunci când e ora 5, dormi strâns și sună deșteptătorul e momentul să fii testat cât de mult iubești ceea ce faci: te trezești și lași somnul pe următoarea noapte sau vei renunța ca de obicei. 

Fii de acord, e un examen destul de puternic să alegi între somn și între niște lucruri pe care le poți amâna pe mâine, sau pe la anul… doar nu e o urgență. Gândește doar, ce este mai important să mai dormi 3 ore, sau să mai pui o piatră de temelie pentru un fundament puternic pe care să te simiți mai sigur.

  • 1.4 Împlinire personală

Presupun că puțini vor înțelege ce vreau să spun prin împlinirea personală trezindu-te la ora 5. De obicei primul lucru pe care îl fac atunci când mă trezesc la ora 5 este să fac mișcare. Recunosc, este foarte greu uneori chiar și după ce ai 2-3 luni în care te-ai trezit regulat la ora 5 să nu fii somnoros. 

Atunci când te uiți pe fereastră, sau ieși în stradă și nu e nimeni care mai face ceea ce faci tu, vei spune “UAUU !!!”. Am reușit… doar eu sunt nebunul ce nu are somn… Doar mie îmi trebuie să alerg să fiu în formă… Vei simți o diferență psihologică foarte mare între tine și restul care își duc viața la modul obișnuit. 

Atunci când ai învins somnul, ți-ai setat un plan ce să faci, și te-ai lansat în lupta cu tine, vei trăi niște sentimente deosebite. Ești singur, doar tu și gândurile tale de a fi mai bun ca ieri, și multe critici din exterior… Aici nu există sfârșitul. Fiecare dimineață este un nou început.

 Atunci când timpul de afară nu este cel mai favorabil, prea frig sau prea cald tu începi ziua în forță ca și cum ar fi ultima zi. Nici un pas înapoi, iar în interiorul tău, acea voce care te motivează să nu renunți dând tot mai puține șanse oboselii și leneviei. Atunci când majoritatea dorm, când nu există nici un deranj, nici un telefon, nimeni pe chat, poți fi doar tu și misiunea ta de a face ceea ce ți-ai dorit. 

Ai 3 ore unice în care poți face sport, să ai un corp de invidiat sau să citești cărțile pe care le amâni zicând că nu ai timp. Acest ritual, dacă pot să-i zic așa, de la ora 5 este mai mult decât câteva ore câștigate în plus zilnic – este ceva ce ține de voință care te poate ajuta ca să obții împlinirea personală.

2. Ce te poate motiva ca să te trezești la ora 5 ?

Trezirea devreme implică automat stabilirea unui scop. Fără un scop clar nu îți va reuși asta și nici nu se merită. Doar atunci când știi clar ce ai de făcut după ce te trezești poți începe treptat această practică. Trezirea la ora 5 nu este un scop în sine. Timpul liber pe care îl obții însoțit de o dorință puternică de a realiza ceva pentru tine în aceste 3-4 ore este magia trezirii devreme. 

Pentru început, scopul poate fi gimnastică sau o plimbare cu câinele prin parc. Apoi poți încerca să faci un mic plan. De exemplu, la început eu divizam prima oră (între 5 și 6) în 3 mici etape pe care le făceam zilnic:

  • 20 minute gimnastică
  • 20 minute lectură
  • 20 minute planificare

Aceste 3 mici activități constituiau planul meu. Și chiar vedeam îmbunătățiri.

Ei bine, nu respectam cu strictețe planul, mă refer la timpul de executare, însă reușeam să le fac pe toate 3 etape în ordinea stabilită. Pentru început este destul de greu măcar aceste 3 lucruri să le respecți. 

În perioada de vară prefer ca să dedic mai mult timp activității fizice, și de obicei petrec între ora 5.00-6.30 pe stadion. Apoi vei observa că activitățile fizice la fel trebuie să fie planificate, altfel nu vei putea zilnic duce planul la bun sfârșit. Vei supra obosi. Fanatism nu trebuie !

Am vorbit puțin despre planificare ca să ai o mică închipuire ce poți face la prima oră. Pe mine mă motivează activitatea fizică deoarece stau mult în fața calculatorului, deci am nevoie de mișcare zilnică. Am scris AICI un articol despre cum poți utiliza efectiv primele 3 ore din zi. 

Principalul să ai un scop zilnic, și un mic plan pe care dorești să-l îndeplinești, și lucrurile vor începe să se miște. 

O să-ți mai zic un pont : 

Pregătește-ți de cu seară ceva super delicios la micul dejun. Și pune-ți ca regulă (chiar dacă nu te vede nimeni ) că îl vei primi doar dacă te trezești la ora 5 și ai mers după plan. Crede-mă. După activitatea fizică de dimineața plus 2 ore de lucru intensiv, vei avea așa o pofta de mâncare și totodată o împlinire interioară.

3. Reguli de urmat ca să te trezești la ora 5

Dacă ai ajuns până aici și nu te-ai speriat de ideea trezirii devreme urmează să-ți prezint câteva reguli care te vor ajuta să te trezești la ora 5:

  • 3.1 Culcarea și trezirea la una și aceeași oră

Aceasta este poate cea mai dificilă partea a procesului de transformare. Orice schimbare este foarte dificilă doar la început. În funcție de câte ore de somn vei avea nevoie pentru restabilire după o zi de lucru îți vei seta timpul de culcare. 

Pentru mine este destul între 6 și 7 ore. Deci mă voi culca între ora 21.30 și 22.30 timp în care reușesc să adorm și să-mi iau acele 7 ore de somn. Mai mult, nu-mi sunt de folos. Nu mă voi simți mai odihnit. Chiar dacă ziua poate să-mi fie somn pe la prânz, pot ațipi pe jumate de oră și e destul să mă refac. 

Dacă alegi să dormi mai puțin decât doza necesară, aceasta se va observa și după câteva zile vei simți nevoie să dormi mai mult. Acest mecanism, funcționează practic ca o integrală matematică, care ne băga în sperieți pe mulți dintre noi la liceu. Va suma fiecare minut de somn care nu se ajunge zilnic, și o dată pe săptămână vei compensa. Duminica este timpul perfect pentru aceasta. Poți dormi mai mult, sau poți dormi de 2 ori pe zi. Deci prima regulă a fost respectarea cu strictețe o regimului de somn.

  • 3.2 Pregătirea pentru somn

Ca să te poți trezi devreme este absolut necesar să te pregătești de aceasta. Avem în jurul nostru atâtea surse ce ne pot afecta starea noastră încât a devenit o obișnuință și trecem peste ele de parcă nu ar exista. Dar aceasta nu înseamnă că ele nu ne afectează, chiar dacă noi nu observam asta. 

Ține minte, că cea mai bună metodă să poți adormi mai ușor este ca cel puțin 1-2 ore înainte de somn să petreci fără surse de deranj. Orice sursă de știri, vizionarea unui clip video, sau chiar comunicarea cu o persoană nepotrivită înainte de somn ne poate afecta starea noastră interioară și să ne fie greu să adormim. 

Aceasta nu înseamnă să ne izolăm de lume, dar trebuie să fim atenți la sursele din mediu care ne pot afecta starea noastră. Fiecare va decide pentru el ce este mai bine, și ceea ce funcționează în contextul său. 

Fiecare își poate inventa rețeta sa pentru a adormi mai ușor. Eu pot oferi doar niște indicii generale care pe mine mă ajută  să adorm ușor, cu toate că nu mereu îmi reușește. Nu e nimic rău în asta, uneori pot să adorm chiar după miezul nopții fiind dus de anumite gânduri… Dar acesta nu mă împiedică să mă trezesc la ora 5. Indiferent la ce oră te culci, trebuie să tinzi să te trezești la ora 5. Aceasta va crea un disconfort în ziua următoare, dar va fi foarte ușor să adormi. Următoare zi, va fi mult mai ușor să te culci mai devreme.

Un alt factor important este ca înainte de somn să te ocupi măcar în gând de planul pe ziua următoare. Aceasta joacă un rol foarte important ca să poți adormi mai ușor. Știind ce ai de făcut în ziua următoare, chiar imediat după ce trezești, vei dori să adormi mai repede așteptând cu nerăbdare ora 5. Poate părea ciudat, dar aceasta în cazul meu funcționează foarte bine. 

Atunci când după o zi de muncă, fără puteri să mai continui, conștientizezi necesitatea să te culci mai devreme, să capeți din nou putere ca a 2 zi să începi o nouă misiune. 

Trebuie să înțelegi că cu cât mai devreme te culci cu atât mai devreme te vei trezi. Deci aceasta este practic singura metodă de a continua ceea ce ai început în ziua curentă.

Încă un factor important sunt gândurile. Gândurile înainte de somn sunt probabil factorii care îți pot da peste cap planul tău de a te culca devreme. Fie că sunt gânduri pe plan financiar sau serviciu… fie că ești într-o relație care merge perfect sau ești după despărțire, pot apărea gânduri care nu-ți vor da pace să dormi. 

Știu bine ce este aceasta și încă nu am o soluție bine definită cum să eviți această problemă. Pot spune că aceste gânduri nefolositoare, pot fi înlocuite cu ceva mai folositor. De exemplu, faptul că ești perfect sănătos și mâine vei putea face ceva grozav în viața ta sau a celor dragi ție. Trebuie să-ți dai seama atunci când gândurile dau buzna peste tine, și să apeși butonu STOP.

Mai sunt multe mărunțișuri la această temă despre care voi scrie cu altă ocazie. Ca concluzie pot spune că trezirea devreme are sens atunci când chiar ai ceva important de făcut și un plan de acțiune în acest timp. 

Trezirea la ora 5 dimineața se potrivește pentru cei ce vor să fie o mică locomotivă fie în familie sau pe aspecte profesionale. Dacă ai serviciu și nu ai timp liber pentru sport, lectură sau alte activități pe care vrei să le faci, atunci trezirea devreme poate fi o soluție foarte inspirată. Și chiar dacă nu ai nici un scop, dar vrei să fii primul și să te simți un învingător în fiecare dimineață atunci alătură-te celor ce se trezesc la ora 5.

>